Het hebben van je eigen zwembad of zwemvijver in de tuin kan een verbazingwekkende toevoeging zijn aan je outdoor leefruimte. Maar voordat je begint met bouwen en installeren, moet je beslissen of je liever voor een zwembad of zwemvijver kiest. Het is belangrijk om de voor- en nadelen en de belangrijkste verschillen tussen beiden te kennen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw persoonlijke situatie. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen zwemvijvers en zwembaden die je moet weten.

 

Kosten

Zwembaden zijn over het algemeen duurder dan zwemvijvers als het gaat om installatie- en onderhoudskosten. Een zwembad is over het algemeen duurder in aankoopprijs, omdat het veel meer apparatuur nodig heeft om het water schoon te houden en op de juiste temperatuur te houden. De jaarlijkse kosten voor een zwembad zijn ook hoger, omdat het meer onderhoud nodig heeft zoals schoonmaak, behandeling en eventueel reparatie. Een zwemvijver daarentegen, vereist over het algemeen alleen de apparatuur om het water schoon te houden. Het water van een zwemvijver is natuurlijk en hoeft niet op temperatuur gehouden te worden.

 

Esthetiek

Als het gaat om esthetiek, is een zwemvijver wellicht de winnaar. Een zwemvijver biedt een organisch, natuurlijk gevoel en kan worden ontworpen om in bijna elke outdoor leefruimte te passen. Met de juiste beplanting en inrichting kan een zwemvijver een serene oase worden waarin je kunt zwemmen en ontspannen. Zwembadontwerpen kunnen ook esthetisch zijn, maar ze hebben over het algemeen een modernere, strakkere uitstraling.

 

Gebruik

Zwembaden zijn beter geschikt voor gezinnen met kinderen en mensen die van sportieve activiteiten zoals zwemmen en duiken houden. Het water is over het algemeen dieper en er zijn specifieke zones voor zwemmen en duiken. Zwemvijvers daarentegen zijn meer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een ontspannende en rustgevende zwemervaring. Het water is ondieper en biedt meer ruimte om te ontspannen en van de natuur te genieten. Omdat de grote plantenfilters in het water kunnen zitten, kunnen zwemvijvers ook een bron van extra ontspanning zijn.

 

Milieu

Zwemvijvers zijn milieuvriendelijker dan zwembaden. Het water in een zwemvijver is natuurlijk en vrij van chemicaliën. Het kan ook fungeren als een verkoelende oase voor lokale flora en fauna. Zwembaden daarentegen vereisen het gebruik van chemicaliën zoals chloor om het water schoon te houden en te desinfecteren.

 

Dus, wat moet je kiezen, een zwemvijver of zwembad? Het hangt allemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren, levensstijl en budget. Als je op zoek bent naar een organische, milieuvriendelijke zwemervaring die ook nog eens prachtig is om naar te kijken, is een zwemvijver misschien wel de juiste keuze. Als je op zoek bent naar een sportieve zwemomgeving voor jou en jouw gezin, dan is een zwembad wellicht de juiste keuze.
Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is dat je ervan geniet en dat het past bij je levensstijl en budget. Hopelijk helpt deze informatie je bij het maken van een weloverwogen keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *